הלידה כבר מאחורייך, אבל הבטן השמנה עדיין לפנייך. בששת השבועות הקרובים, המכונים "משכב לידה", הרחם יחזור לאט-לאט לגודלו הטבעי ואת צפוייה לעבור שינויים פיזיולוגיים ונפשיים
משכב לידה הוא השם שניתן לתקופה שמתחילה מיד לאחר הלידה, ונמשכת עד שישה שבועות אחריה. במהלך תקופה זו, הגוף חוזר למצבו לפני ההריון. למרות זאת, את עשויה להרגיש שחלו אצלך שינויים פיזיים או נפשיים בעקבות הלידה, בעיקר אם זהו הריונך הראשון.
מה קורה ברחם?
לאחר הלידה עושה הרחם מאמצים גדולים לחזור לגודלו המקורי. תוך חודש מיום הלידה מתכווץ הרחם לעשירית מגודלו בסוף ההריון, ויורד ממשקל של אלף גרם למשקל של כמאה גרם. את תרגישי את תהליך ההתכווצות של הרחם, בעיקר ביום וביומיים הראשונים שלאחר הלידה, כיוון שבאותם ימים מתרחש השינוי הרב ביותר בגודלו.
האם מחכים לי כאבים בבטן?
ייתכן שתרגישי כאב מתמשך באזור הבטן או בסדרה של התכווצויות דמויות צירים, ולעתים בכאבים המתגברים בזמן ההנקה. אם תבקשי, תקבלי טיפול תרופתי לשיכוך הכאבים.
יש לי דימום קל. מה הסיבה לכך?
במקביל לתהליך ההתכווצות, מתנקה הרחם משרידי ההריון, המופרשים החוצה דרך הנרתיק. הפרשה זו נקראת לוכיאה והכמות שלה משתנה מאישה לאישה. בימים הראשונים לאחר הלידה צבעה אדום, מכיוון שהיא מכילה דם, ולעתים גם קרישי דם. במשך הימים הבאים ההפרשה מקבלת גוון ורדרד, ולאחר כעשרה ימים צבעה נהפך להיות לבן-צהבהב. אם ההפרשה נותרת אדומה וחזקה כשבועיים אחרי הלידה, או אם יש לה ריח רע, כדאי להיבדק על ידי רופא. כל מצב של עליית חום הגוף בתקופת משכב הלידה דורש בירור, מחשש לזיהום ברחם, בדרכי השתן או בשד.
למה אני רצה כל כך הרה פעמים לשירותים?
בימים הראשונים שלאחר הלידה, הגוף נוטה להיפטר מעודפי הנוזלים שצבר במהלך ההריון, ולכן ייתכן שתרגישי צורך לרוקן את שלפוחית השתן בתדירות גבוהה. לפעמים יש אובדן זמני של תחושה באזור. חשוב שתנסי לרוקן את השלפוחית כמה שעות לאחר הלידה, גם אם לא תרגישי צורך בכך, כדי למנוע צורך בהכנסת צנתר (קטטר) וכדי למנוע זיהומים בדרכי השתן.
מתי אחזור למשקל שהייתי בו לפני ההריון?
מיד אחרי הלידה האכזבה היא בדרך כלל גדולה: הבטן עדיין נפוחה ותפוחה, לעתים עד כדי כך שעדיין נראים בהריון. גם הירידה המיידית במשקל אינה עונה על הציפיות. אך אל דאגה. רוב הנשים חוזרות למשקלן המקורי בתקופה של עד ששה חודשים לאחר הלידה. לא נמצא כל קשר בין הנקה או גיל האם לקצב הירידה במשקל.
מתי אני צפוייה לקבל מחזור?
אצל נשים שאינן מיניקות, מופיעה הווסת בדרך כלל תוך ששה עד שמונה שבועות מיום הלידה. אצל מיניקות, משך הזמן משתנה, ויכול לנוע בין חודשיים ל - 18 חודשים. ממחקרים עולה, כי ההנקה אינה מונעת בהכרח כניסה להריון נוסף.
למה ההנקה כל כך חשובה?
ההנקה מאפשרת לתינוק מעבר הדרגתי מהתלות המוחלטת במזון המועבר לו דרך חבל הטבור, לספיגת חומרים בכוחות עצמו, באמצעות מערכת העיכול שלו. החלב שאת מייצרת מכיל את חומרי המזון הדרושים לגדילתו ואינם דורשים תהליכי עיכול ממושכים. כן הוא נושא עמו נוגדנים ממערכת החיסון שלך, המעניקים לתינוק שלך הגנה חיסונית מפני מחלות, עד שמערכת החיסון שלו תסיים את תהליך בשלותה.
החלב בשדייך מיוצר במנגנון של משוב כתגובה ליניקה. עם גירוי הפטמה משתחרר מבלוטת יתרת המוח שלך ההורמון פרולקטין, המגרה את השדיים ליצור חלב. לכן, ככל שהתינוק יונק יותר, ייווצר בשדייך יותר חלב. אם בלית ברירה את צריכה לדלג על ארוחה, כדאי לך לשאוב חלב משדייך באמצעות משאבה. אם מסיבה כלשהי את רוצה להפסיק להיניק, אל תעשי זאת בבת אחת, אלא בהדרגה.
מצב הרוח שלי על הרצפה. מה הסיבה לכך?
בימים הראשונים שלאחר הלידה את עשויה לחוות מגוון רחב של מצבי רוח, שינועו בין אושר ושמחה עילאית לתחושת עצב, ואולי אפילו דיכאון קל. התנודות במצב הרוח נובעות מהצורך שלך להסתגל למצבך החדש. מצד אחד השמחה על הולדת התינוק ומצד שני הדאגה לשלומו של התינוק, או החשש מפני העתיד. אם תחושות אלה אינן נעלמות, או מופיעות בצורה קשה המפריעה לתפקודך היומי, כדאי שתשוחחי על כך עם הרופא המטפל שלך, והוא יפנה אותך לקבלת עזרה מתאימה.
מתי אני צריכה להיבדק אצל לרופא נשים?
מומלץ לכל יולדת לגשת לבדיקה אצל רופא הנשים המטפל שלושה עד ארבעה שבועות לאחר הלידה, אם לא התעוררו בעיות לפני כן. בבדיקה זו יוודא הרופא שהרחם והנרתיק ``מתאוששים`` כראוי, וייעץ לך לגבי המשך הדרך.
מתוך אתר קופת חולים כללית