פרופ' חגי

8 בדצמבר 2008 שאלות לידה: כאבים ואלכוהול / פרופ' ציון חגי

» מאמרים וקטעי עיתונות

האם צריך לדאוג מכך שמדי פעם תוקפים אותך כאבים חזקים כמו במחזור, בזמן ההיריון? האם מותר לשתות (מעט) אלכוהול? מנהל מחלקת יולדות בקפלן משיב

אני בהריון, בסוף החודש השביעי, ומדי פעם תוקפים אותי כאבים חזקים, כמו בזמן מחזור. בכל פעם אני נלחצת שמא מדובר בצירים, אך כולם אומרים לי שאלו צירים מקדימים ולא צריך להתרגש. כיצד עלי לדעת אם מדובר בצירים מקדימים או אמיתיים? האם אני יכולה לקבל צירים בשלב זה בגלל לחץ בעבודה?
א.ג., ירושלים

 

פרופ' ציון חגי, מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי קפלן, רחובות, משיב:
צירים "אמיתיים" הם צירים אשר מופיעים בצורה סדירה בכל מספר דקות, לעיתים בכל 10 או 20 דקות, ונמשכים למעלה מ-30 שניות. צירים אלו מתחילים בשיפולי הבטן העליונה ויורדים לכיוון הבטן התחתונה. כאשר צירים כאלו מופיעים לפני השבוע ה- 36 להריון, צריך להתעורר אצלך חשד שמא מדובר בתחילת צירים "אמיתיים", הדורשים טיפול תרופתי.

את הצירים האמיתיים צריך להבדיל מהצירים ה"מקדימים", המכונים "צירים ע"ש ברקסטון היקס". צירים אלו אינם פועלים על צוואר הרחם ואינם גורמים לשינוי בפתיחת צוואר הרחם. הם יכולים להופיע כבר בשלבים הראשונים של ההריון, ולרוב אינם גורמים לכאב ואינם סדירים. בזמן צירים כאלו יכולה האישה לחוש בהתקשות קלה של הרחם.

נשים שלא ילדו בעבר, או נשים שסף הכאב שלהן נמוך, עשויות לפרש את הצירים המקדימים כצירים אמיתיים. בכל מצב כזה יש לפנות לרופא נשים מטפל בכדי שיקבע האם מדובר בצירים מקדימים או בצירים אמיתיים.

ובעניין שאלתך השנייה, מקובל לחשוב שלחץ נפשי בעבודה ובכלל עלול לגרום לצירים קלים, אך אלו אינם צירים הגורמים ללידה מוקדמת.

 

אני בחודש השני להריון, ואוהבת לשתות מדי פעם כוס יין לבן, בעיקר בארוחות חגיגיות. האם עלי להימנע מכך לגמרי בתקופת ההריון?
שלי, הוד השרון

 

פרופ' ציון חגי, מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי קפלן, רחובות, משיב:
באופן כללי ניתן לומר שההמלצה לנשים הרות היא להימנע ככל שניתן משתיית אלכוהול. עדיין לא ידועה כמות האלכוהול המותרת לשתייה בזמן ההריון, אשר אינה מזיקה לעובר. בספרות המדעית אין הוכחות לכך ששתיית אלכוהול מזדמנת באירועים חגיגיים בצורה מתונה (כוס אחת בלבד) גורמת לנזק כלשהו לעובר.

לעומת זאת, ידוע שלשתיית אלכוהול בכמות גדולה וקבועה במהלך ההריון, יש השלכות קשות על ההריון ועל העובר. שתייה מוגזמת של אלכוהול עלולה לגרום למומים קשים אצל העובר, ביניהם פיגור שכלי, מומי לב, מומים בעמוד השידרה ובנוסף לכך פגיעות במבנה הפנים ופיגור תוך-רחמי בגדילה.

לכן, המלצתי היא להימנע ככל שניתן משתיית אלכוהול בהריון.

 

 

מתוך אתר ifeel