פרופ' חגי

28 בינואר 2009 פרופסור חגי ציון איש רב פעלים עם קבלות / ורדה טל

» מאמרים וקטעי עיתונות

לרופא שהעלה את חטיבת היולדות של "קפלן" כמה קומות יש עוד חלומות

 

לפני כשמונה עשרה שנה הגיע למרכז הרפואי "קפלן" רכש חדש. פרופסור חגי ציון, המנהל המיועד של חטיבת הנשים והיולדות, היישר מאוניברסיטת "ייל" היוקרתית שבארצות הברית לאחר שסיים שם השתלמות בת שנתיים. פרופסור חגי מומחה בעל שם עולמי בתחום המיילדות והגניקולוגיה , מנתח, שמבצע ניתוחים בכירורגיה לפרוסקופית מתקדמת. מכהן כיום גם כיו"ר וועד הרופאים בבית – החולים.
לפני כשלוש שנים הוציא לאור ספר, "הלידה" , בהוצאת "פרולוג", שבא לענות על שאלות שכיחות של יולדות כמו מהלך הלידה, זירוז לידה, משככי כאבים בזמן לידה וסוגים שונים של לידות.
 
המיוחדות של חטיבת הנשים כאן, היא תודות למומחיות ולמיומנות של פרופסור חגי ציון בכריתות רחם בלפרוסקופיה, טכניקה, שיטה ניתוחית שדורשת מיומנות והרבה שנים של ניסיון ואי לכך לא בכל הארץ מבצעים סוג ספציפי זה של ניתוח. אגב, הוא כורת גם בלוטות לימפה של האגן באמצעות לפרוסקופיה :
לפרוסקופיה, שיטת ניתוח של חתך קטן בבטן, משהו כמו סנטימטר אחד לעומת הצורה המיושנת של חתך גדול בבטן. דרך החתך מוכנסת מעין מצלמה קטנה עם רזולוציה גבוהה, שמאפשרת ראיית כלי דם, אפילו הקטנים ביותר שלא ניתן לראות בעין רגילה, על – ידי הגדלתם בתמונה על מסך דמוי מחשב. תודות לכך רמת הדיוק של הניתוח כה גבוהה שלא ניתן להשוותה בכלל לניתוחים שמבוצעים בצורה המיושנת. פרט לכך שמהמנותחת עצמה נחסך חתך גדול בבטן, אין לה כמעט כאבים, יורדת יותר מהר מהמיטה, אומר פרופסור חגי ויש פחות סיבוכים כמו קרישים ברגלים או באגן שיכולים להגיע לריאות.
 
לאחרונה הושלם שלב העברת מחלקת הנשים מהביתנים הישנים, אותם צריפי עץ שנבנו במשאבים כלכליים דלים בתחילת שנות החמישים של המאה שעברה, אל משכנה החדש בבניין האשפוז. מבנה חדש, מודרני, מאובזר בציוד חדיש ביותר. למחלקת הנשים שהצטרפה עתה למחלקת היולדות שעברה לבניין לפני כשמונה שנים, יש היום חדר ניתוח חדיש ביותר וראשון מסוגו בארץ.
בחדר הניתוח ציוד ניתוח מתקדם ביותר ומערכת בקרה משוכללת בעלת מספר יכולות ראשונות במעלה:
התרעה על מצבים שדורשים את התייחסות המנתח ושליטה על לחצי אוויר שמוחדרים פנימה לחלל הבטן לצורך הניתוח; מסך פלזמה שנשלט על – ידי מגע יד מאפשר למנתח ראות יותר טובה, ממוקדת או מפושטת של שדה הניתוח, ובחינה מדוקדקת של כל סנטימטר מרובע בחלל הבטן.
המערכת מאפשרת הקלטה של מהלך הניתוח, מרכיב לימודי חשוב ביותר כשמדובר בניתוחים נדירים שלא נעשים לעיתים קרובות. הקלטה מעין זו מרחיבה ומעשירה את מעגל המידע הנלמד כאן על – ידי משתלמים מבתי חולים אחרים וסטודנטים לרפואה, מתמחים מהאוניברסיטה העברית בירושלים, וגם לשם הרצאות והדגמות בכנסים בארץ ובחו"ל לשם מוזמן פרופסור חגי.
 
גם האינטרנט נכנס פה לסיפור. המנתח יכול לשדר את מהלך הניתוח למנתח-קוליגה כדי לקבל חוות דעת שנייה מיידית בזמן אמת, או לכנסים רפואיים : לאחרונה שידר פרופסור חגי ניתוח כריתת רחם בשיטה לפרוסקופית, ניתוח שארך עשרים וחמש דקות במקום שעה, להודו, לארבע מאות משתתפים בכל העולם בכנס רפואי. בין המשתתפים היו ישראלים שמתוך תחושת פטריוטיות חרדו, שמא יהיה שטף דם פתאומי.
אז לא היה. בתום שידור הניתוח קיבל סמס'ים מקוליגות בהודו, 'כל הכבוד לך'.
 
במסגרת ארבעת הכנסים הבינלאומיים שארגן בבית החולים, ניתח יחד עם מנתחים מובילים בלפרוסקופיה מכל העולם, הניתוח שודר לאודיטוריום של בית החולים שם צפו בו מומחים גניקולוגיים מכל הארץ.
- מה עלות ההשקעה בחדר ניתוח מסוג זה?
" השגתי תרומה של 400 אלף דולר מאיש עסקים ישראלי, שהספיק לציוד של חדר הניתוח. הכל,, כולל מכונות הרדמה, נרכש מזה".
בעוד שישה חודשים ובעזרת תרומה נוספת של מיליון דולר שפרופסור חגי גייס בניו-יורק, תושלם בניית חדר מיון נשים ואשפוז יום נשים. בזה תושלם העברת כל החטיבה על מחלקותיה השונות לבניין אשפוז אחד מה שייעל את עבודת המחלקה ויחסוך בזמן אשפוז ובהרדמה.
 
אכן, דרך ארוכה עברה חטיבת הנשים מאז השתרעה על פני מספר מבנים ויולדת הייתה מוסעת באלונקה מחדר הלידה אל צריף מחלקת היולדות דרך המסדרון הפתוח לעוברים ושבים בדרכם למחלקות השונות. יולדות ותיקות יידעו וודאי גם לספר על חתולים שמצאו דרכם פנימה ועל הגשם שהרעיש על ואת הגגות הרעפים. חלומו של פרופסור חגי, כאשר הגיע לראשונה ל"קפלן" כמומחה היה ריכוז כל המחלקות בבניין מודרני אחד ומתן שירותי רפואה כיאות לתקופה. החלום הזה, שעבר כבר כמה שלבים בדרך למימוש, יתגשם לחלוטין בעוד חצי שנה.
ועדיין יש לו חלומות: "בלי חלומות אי אפשר. אמרו לי, כמה אמביציה יש לך? אני לא מפסיק לחלום. מי שלא חולם הוא לא חי. החלום שלי הוא שבבניין האשפוז ייפתח מרכז מסחרי עם בתי קפה ומוצרים לתינוקות, כדי לתת לאלו שמגיעים לבנין הרגשה לא כמו של בית חולים. להקל עם תחושותיהם. "
 
אבל הפרויקט הבא שלו, לשנה הבאה, הוא בניית אודיטוריום שייקרא על שם התורם ויכלול חדרים סימולטורים להדרכה של סטודנטים לרפואה, מתמחים ומומחים מהארץ ומהעולם שיבואו להתמחות בכירורגיה לפרוסקופית.
- לאחרונה אירעה טרגדיה באחד מבתי החולים בארץ, כאשר יולדת נפטרה.
"מרגע שקיבלתי את המחלקה לידי ב-1996, החלטתי שאצלי בחדר הלידה יהיה רופא בכיר בכל שעות היממה. אני לא חייב בכך, אבל עשיתי זאת כדי למנוע סכנת מוות בלידה כתוצאה מאי-הימצאותו של רופא בכיר במקום".
- איך אתה מנחה את הצוות הרפואי שלך להתייחס למאושפזות?
" מה שמנחה אותי זה שהשירות, כלומר, התייחסות גם לדברים הקטנים של כוס תה ליולדת, של ניקיון, מגבת וחלוק וגם לבדוק כל הזמן אם יש כאבים. בכל מקרה של תלונה יש לבדוק לגופו. להתייחס ברצינות. מדובר באדם ולא בחפץ".
- ישנה דעה שגורסת, כי רופאים וצוות רפואי מפתחים עור עבה כדי לחסן את עצמם ממה שהם רואים סביבם.
" אין לי חיסון עדיין. אני עדיין מלא רגש ורגישות כלפי המטופלות שלי. אני לא מחוסן מפני מקרים מורכבים ומסובכים. היה לנו לאחרונה מקרה של יולדת עם תסחיף של מי שפיר לריאות. לשבעים אחוז מהמקרים של תסחיפים יש סיכוי למות. היולדת עברה כריתת רחם מיידית כדי להציל את חייה.
היא קיבלה עשרים מנות דם. נאבקנו עליה שלושה שבועות ובסופו של דבר היא יצאה בחיים. בריאה. לשני הילדים שלה, נשארה האימא.
 
"המקצוע שלנו הוא מקצוע עם המון סיפוק, אבל הוא סוחט אותך רגשית. אם יש תקלה רפואית או מקרה מסובך ומורכב ואם הצלת חיים של מישהו – יש לך סיפוק עצום. אבל עד שעושים את זה, אני עובר לילות של חוסר שינה".
כיושב ראש וועד הרופאים במרכז הרפואי "קפלן", רואה פרופסור חגי, בין היתר, את תפקידו גם בקידום כלל בית-החולים, לטובת הרופאים ולטובת תושבי האזור. זה אינטרס משותף, הוא אומר. לאחרונה נמסר על-ידי ד"ר יעקב יהב מנהל בית החולים ועל-ידי מר אלי דפס, המנכ"ל החדש של קופת החולים הכללית, על כוונת הקופה להעניק תקציבים מוגדלים לבית-החולים כדי להרחיב את מערך השירות למטופלים, שכוללים, בין היתר, בנייה של בית חולים לילדים ועוד מבנים לצד שיפור מערך האשפוז.
בעתיד, פרופסור חגי היה רוצה לראות גם הקמה של מלונית ליולדות שלאחר לידה שמבקשות ליהנות מהשגחה רפואית לאחר שחרורן ממחלקת היולדות. משירותים אלו יוכלו ליהנות גם כאלה שאושפזו במחלקות אחרות ובני משפחה. "המטרה", אומר פרופסור חגי, "היא ליצור סביבה ידידותית, מרוהטת ומסודרת לא כמו בבית חולים. כזו שיוצרת תחושה טובה ונעימה ומעלה את סיכויי ההחלמה ומחזקת את המערכת החיסונית".
 
בנוסף לכל שנטל על עצמו, פרופסור חגי מעורב בפרוייקט נוסף של סיוע לבני נוער מאוכלוסיות חלשות ונוער אתיופי ברחובות, בתחום הבריאות ובתחום החינוך. תחום הבריאות יכלול גם טיפול בשיניים לרבות יישור שיניים. תחום החינוך יכלול דגש על מצוינות, שיעורי עזר במקצועות כמו במתמטיקה ואנגלית, אמנויות וספורט – בחניכה אישית – ויכלול גם הסעות. לדברי פרופסור חגי בידיו רשימה של אנשי חינוך ובמדע, של פרופסורים ומרצים שמוכנים להתנדב לפרויקט, שיתרום לקהילה ולתרומה לקהילה, הוא אומר, יש חשיבות מרובה.
 
פורסם בגל- גפן רחובות, גליון 824, 15.1.09