הדיאטנית נועה הירט-חגי, תואר שני במדעי התזונה,
פותחת חוגי תזונה נכונה לנשים בהריון או אחרי לידה
נועה חגי- הירט, עלמה יפת גוף ותואר, ובעלת חיוך כובש, נמצאת היום במרחק ארבעה וחצי חודשים מאז ילדה את ליה, בתה הבכורה, פעוטונת תכולת (ושובת) עין, שפלומת שיער בלונד מג'ונג'ן מפארת את ראשה המתוק. אז איך אומרים, איך חכם כבעל ניסיון, תרתי משמע:
היא דיאטנית שמתמחה בנשים. ואם תרצו, תאמרו שאצל נועה הירט-חגי ההתמחות בנשים רצה במשפחה: אביה של נועה הוא פרופסור ציון חגי מנהל חטיבת נשים ויולדות במרכז הרפואי 'קפלן' ויושב ראש ועד הרופאים. ואם תרצו, תאמרו שאצל נועה הירט-חגי ההתמחות בתזונה נכונה רצה (שוב) במשפחה: אמה, יוכי חגי, דוקטור לביוטכנולוגיה ומנכ"לית חברת 'פרוטורה' לייצור מזון פונקציונאלי. ומטבע הדברים יש לה, לנועה, ערוץ ישיר לבירור סוגיות נשיות שמטופלותיה עשויות להיתקל בהן, אצל אחד המומחים היותר טובים בתחום הגניקולוגיה, האבא שלה, וסוגיות תזונתיות אצל האמא שלה.
בנובמבר, נועה חגי- הירט עומדת לפתוח יחד עם מאיה לנגר, שותפתה למיזם, שני חוגי הדרכה לתזונה נכונה ולשמירה או הורדה במשקל, האחד מיועד לנשים בהריון, השני, החזרה לגזרה, לנשים לאחר לידה. רק נשים. נשים שלא מצויות באחד משני המצבים האלה, יכולות להתקבל לטיפול פרטני אצל נועה. הפגישות ייערכו אחת לשבוע בפקולטה לחקלאות, נשים בהריון בשעות הערב ונשים לאחר לידה בשעות הבוקר. מדובר בקשר יומיומי עם ניהול של יומני אכילה. למה דווקא- נשים? מה גרם לה, לנועה, לרצות להתמחות כדיאטנית שתחום מומחיותה כנשים? "גם העובדה שגדלתי בבית שבו האבא הוא גינקולוג מומחה – ומומחה גם במיילדות ובעיות פוריות, גם מזה ראיתי, שהפרעות אכילה תופסות יותר אצל נשים - וגם כאישה, שרואה שהצרכים שלה, כאישה, שונים ומשתנים בכל חתכי הגיל השונים החל מילדות, דרך ההתבגרות-נערות וכלה כאישה בוגרת".
ויש עוד סיבה ומסקנה בצידה. זו באה עם התקדמות המחקרים בתחום. יש הבדל, מסתבר, בין סוגי התזונה שכל אחד משני המינים, גברים ונשים, נזקק להם. נועה: "בשנים האחרונות ראו, שצריך להתייחס אחרת לנשים מאשר לגברים, שיש הבדל ניכר בפיזיולוגיה של שני המינים, שמשפיעה על סוג התזונה שלה זקוקים שני בני המינים. גם העדפות המזון שלהן שונות – גברים מעדיפים אוכל שונה מנשים: גברים ישברו את הדיאטה באירוע של 'על האש', במנגל, הם ירצו את הבשרים. נשים, לעומת זאת, יעדיפו בדרך כלל את הקינוח שבסוף ויישרו את חלקי העוגה שנשארה וישברו כך את הדיאטה שלהן".
"נשים מאוד מושפעות מהורמונים. למשל, לפני מחזור חודשי הן עולות בין קילו לשניים במשקל גופן בגלל הצטברות נוזלים. עובדה זו, אגב, היא הסיבה לכך שהרבה שנים לא נעשו מחקרים או ניסויים על נשים באופן כללי. היום, למשל, יודעים שקצב פינוי התרופות מהכבד שונה אצל נשים מאשר אצל גברים ויש תרופות שמשפיעות באופן שונה על נשים מאשר על גברים וזה בגלל שהגוף שלנו עובד אחרת וגם המשקל שונה. כך למשל, חיות בית מקבלות תרופות כשהמינון שלהם מותאם למשקל גוף החיה".
"גם העובדה, ההכרה שלנשים יש העדפות מזון שונות מזה של גברים תרמה להבנה שהדבר עשוי לסייע בהצלחת הטיפול; ההבנה של איך ההורמונים משפיעים על האישה ואנחנו מדברות על הריונות, שבהם האיזון ההורמונאלי משתנה כי צרכי הגוף שונים- אנחנו הופכות להיות מעין מסעדה לעובר ולאחר מכן, מסעדה לתינוק. וגם בגיל המעבר. כל הדברים האלה משפיעים על משקל הנשים. הבנת והתאמת התזונה הנכונה תסייע בהורדה במשקל".
נועה הירט-חגי בוגרת תואר ראשון במדעי התזונה בפקולטה לחקלאות ברחובות של האוניברסיטה העברית, תואר שני, גם הוא בתזונה, במה שנקרא 'תוכנית התערבות לשיפור דימוי גוף, דימוי עצמי והערכה עצמית בקרב בני נוער'. עוד כסטודנטית עבדה כחונכת של בוגרים ומתבגרים בעלי הפרעות אכילה, בולימיה, אנורקסיה, אכילת יתר, אכילה כפייתית, גם בבעלי משקל עודף, גם כאלה שהיו בתת-משקל – וגם בבעלי משקל תקין.
עד לחופשת הלידה שלה עבדה כדיאטנית במרכז הרפואי ע"ש 'שיבא' בתל השומר, במחלקה להפרעות אכילה של בוגרים (מעל גיל 18), כשהרוב הן נשים. בשנים בהן עבדה ב'שיבא' גם טיפלה באופן פרטני בפציינטים וגם ניהלה קבוצות לשיפור ההערכה העצמית ודימוי הגוף, "קבוצה של מטרות ומיומנויות, של שינוי הרגלי אכילה. הפרעות אכילה", היא אומרת, "שכיחות יותר אצל נשים אם כי, בשנים האחרונות, רואים שגם לגברים יש מספר גדל והולך של הפרעות אכילה אם כי מסיבות אחרות כמו, למשל, בגין פיתוח גוף".
נשים בהריון – ודעות קדומות
" אנחנו פותחות את הקבוצות הייעודיות האלה, כי ראינו בהן צורך, כיוון שלא נתקלנו בסוג ספציפי זה של הנחיית נשים בסיטואציות האלה. יש מאפיינים לקבוצות האלה. לנשים בהריון יש תופעות של בחילות, צרבות, גזים, עצירות ובשונה מנשים אחרות הן צריכות לעלות במשקל, אבל לא יודעת איך וכמה. אנחנו מתאימות לנשים את המזון שיגרום להן להרגיש טוב יותר במהלך ההריון וישמור על העלאה נכונה במשקל, כך שהאישה לא תמצא את עצמה עם הרבה משקל עודף בסוף ההריון.
דעות קדומות בהקשר לתזונת נשים בהריון קיימות, למרבה הצער, גם בקרב אנשי סגל רפואי. אחת המטופלות שלי, שהייתה בהריון ונעזרה בשירותי אחות ליווי הריון, סיפרה שאותה אחות הזהירה אותה מפני אכילה מרובה של לחם. היא אמרה לה 'אחת תהיה לך צורה של כיכר לחם בבטן' ". נועה מספרת ומדגימה בתנועות ידיים כיכר לחם מוארכת. ויש עוד, היא אומרת, כמו התמודדויות עם 'עצות' הסובבים וניפוץ מיתוסים, דוגמת 'איסור' על שתיית קפה בזמן ההריון (מותר עד שלוש כוסות קפה ליום או עד שש כוסות תה שחור). "לא כולם יודעים, שלא מומלץ לשתות שייקים של פירות ברחוב, כי אלה יכולים להכיל זיהומים מסוימים שעשויים לפגוע בעובר. וכך גם עם גלידות מהסוג שמכינים עצמאית בגלידריות מסוימות ומכילות ביצים חיות – אלה עשויים להעביר לגוף האישה חיידקי סלמונלה, גם הגלידות עצמן לא עוברות פסטור ומכילות חיידקים חיים ואי לכך מסוכנות לבריאות העובר".
"יש סוגי מזון שמומלצים ביותר בזמן ההריון. בשליש בראשון של ההריון מומלץ לאכול מזון שמכיל אבץ וגם ברזל, ובמיוחד בשליש השני. מומלץ במיוחד מזון עשיר בחומצות השומן אומגה 3 ובמיוחד בשליש השלישי של ההריון, כי אז יש התפתחות מואצת יותר של המוח - וזו גם הסיבה להמלצה על האומגה 3 גם בהנקה, כי בחודשי חייו הראשונים מוח התינוק עובר התפתחות מואצת יותר. פעם חשבו, שלא משנה מה תאכל האם, העובר יקבל את כל מה שהוא צריך. היום יודעים שאם לאמא חסר, גם לעובר חסר. נשים שלא עולות מספיק במשקלן בהריון נמצאות בסיכון ללידה מוקדמת ומשקל עובר נמוך בלידה".
נשים לאחר לידה
"נשים לאחר לידה מתמודדות עם משקל יתר. הן גם מניקות. בתקופת ההנקה הרבה פעמים מרגישים רעב גדול, מה שיכול להביא לעלייה במשקל. אם מגיעים לסף רעב מאוד גדול, מגיעים למקרר ומחסלים את התכולה שלו".
"בזמן ההנקה מומלץ, כמובן, לאכול תזונה מאוזנת ולצרוך יותר מזונות שמכילים ברזל, זאת משום שעקב איבוד כמות גדולה של דם בלידה מאגרי הברזל בגוף מתדלדלים ויש למלא אותם מחדש. הברזל מחזק את הגוף ועוזר בהתמודדות בתפקיד החדש, אימהות, ונותן את האנרגיה הדרושה לטיפול בתינוק צרחני יום ולילה".
"צריך להתאים לכל אחד ואחת את מה שמתאים לו. יש נשים שמוצרי חלב לא מתאימים להן.יש שעובדות במקומות שיש בהן רק מסעדות וצריך להתאים להן תפריט מיוחד: חשוב שהתפריט יתאים לנוחות האדם, כי אחרת, הוא לא ייעשה. וכמובן, גם הטעם: השינוי התזונתי צריך להיות ערב לחיך. אם טעים לך, אין תחושה של חסך ואז אין צורך בפיצוי, שזה האלמנט החשוב ביותר. זה שהגעתי מתחום הפרעות האכילה עוזר לי להבין את האנשים, לדעת מה גורם להם לאכול. המזון הוא מה שמרכיב את הגוף שלנו ובמישרין הוא מה שתורם לבריאות העובר שמתפתח".
והיא, נועה הירט-חגי, מתייעצת עם האבא שלה. "יש קו ישיר לפרופסור ציון חגי", היא מחייכת את החיוך הנפלא, הקורן הזה שלה, מתייעצת בכל פעם שהיא מרגישה צורך בייעוץ נוסף כמו, למשל, בטיפול במישהי עם סכרת הריון או רעלת הריון, כי יש מחקרים שמראים שניתן למנוע מצבים אלה באמצעות תזונה נכונה, היא אומרת.
פרטים ליצירת קשר:
נועה חגי הירט
052-4445621